Krisens fyra faser

De fyra steg som beskriver krishanteringsprocessen och som jag använder som grund för den här boken är inget jag hittat på själv. De har jag läst mig till, bland annat i boken Kris och utveckling av psykiatern Johan Cullberg.

Jag har använt de fyra stegen för att de delar upp resan på ett relevant sätt och förhoppningsvis gör de att du som är med om en skilsmässa får några riktmärken som hjälper dig att stämma av var i din krishantering du är. Kanske får du också en bild av hur långt du har kvar och när du är framme vid resans slut.


Första Fasen: chocken

Det är nu det händer – krisen är akut, du är fylld av starka känslor, har svårt att förstå vad som hänt och din hjärna gör sitt allra bästa för att hålla den hemska verkligheten från dig. Den här perioden är stökig och tom på en och samma gång. Du känner inte igen dig själv, eller ditt liv. Den är jobbig, men ta ett djupt antetag – den går över relativt snabbt.
Andra Fasen: Reaktionen

Nu går det inte att blunda längre – du är tvungen att inse vad som faktiskt hänt. Hjärnan går från akutläge till känna-efter-läge. För att stå ut aktiveras ett antal skyddsmekanismer som fördröjer processen och ger dig tid att börja bearbeta det du är med om. Stress kan göra att du har svårt att sova och uppföra dig som vanligt.

 

Tredje fasen: Bearbetningen

Känslostormarna minskar och funderingarna ökar. Nu är det dags att ta itu med vad som faktiskt hände. Nu kan du lägga grunden för ditt nya liv genom att försöka förstå och acceptera det som hänt.
Fjärde fasen: Nyorientering

Till slut börjar solen lysa mer än det regnar. Stormen är över och det nya livet börjar sätta sig. Du kommer att möta livet som en delvis ny man, med nya erfarenheter och stärkt av vetskapen att du gjorde det: du klarade skilsmässan!

Prenumerera på information om Skilsmässokalendern!

Bli bland de första att få reda på nyheter om Skilsmässokalendern genom att anmäla dig som prenumerant till nyhetsbrevet. Då får du, t.ex. inbjudningar till bokpresentationer och andra evenemang som är kopplade till boken.

No comments yet.

Leave a Reply