Drömmen om osårbarhet dödar många

Uppfattningen att män ska vara osårbara och aldrig behöva hjälp är en av de farligaste fördomarna i samhället i dag. Inte bara för män, utan för alla runt dem i familjer, bland vänner och på jobbet, eftersom vi alla berörs av de kriser som detta skapar.

Män uppfostras till tron att vi ska klara av allt själva, oavsett vad som händer oss. Oavsett om samhället säger att det är så idag, eller inte, så uppfattar många det som att det är vi män som ska stå för stabiliteten, den ekonomiska tryggheten och det lugna, sansade förståndet som gör att barn, vänner och familj kan känna sig trygga.

Men, vad händer när det här inte fungerar? När vi inte klarar av alla uppgifter vi tror att vi måste lösa? När vi förlorar jobbet och inte lyckas hitta något nytt? När arbetsplatsen flyttar och världen redan har lämnat orten vi bor på – utan att lämna ledtrådar till hur den nya världen ska hanteras och utan traditioner vi kan luta oss tillbaka mot, som ger oss ett sammanhang och ett värde?

Det är då världen går sönder för många män och det är då som vi borde söka hjälp för att hitta lösningar och förhållningssätt som gör att vi kan klara av de utmaningar vi ställs inför.

Men för många män är det omöjligt.

Istället söker vi oss inåt. Vi stänger av kontakterna med omvärlden, kanske för att försöka hitta lösningen inom oss. Men kanske mest för att vi inte vågar erkänna att vi inte klarar av situationen.

Att hantera kriser på det här sättet är ingen lösning. Istället leder det till att krisen förvärras, vilket kan få fruktansvärda följder – inte bara för mannen, utan för alla i hans närhet.

Män är överrepresenterade i genomförda självmord. Män är överrepresenterade i misshandelsbrott. Män dör tidigare än kvinnor.

Därför måste mansrollen diskuteras. Vi som orkar måste lyfta fram andra sätt att hantera kriser på, visa att vi män måste ta den hjälp som finns. Att det inte bara är bra, utan ett måste. Att vi inte lever i medeltiden längre, utan att det finns lika många sätt att vara en man på, som det finns män. Och att det är OK att känna att livet är svårt, för det är det.

Men att vi fixar det tillsammans.

Läs artikeln här. Just do it.

 

ARtikeln

Prenumerera på information om Skilsmässokalendern!

Bli bland de första att få reda på nyheter om Skilsmässokalendern genom att anmäla dig som prenumerant till nyhetsbrevet. Då får du, t.ex. inbjudningar till bokpresentationer och andra evenemang som är kopplade till boken.

No comments yet.

Leave a Reply