Vänskap är bästa medicinen

Sitter och gnetar med en idé jag försöker få ihop till en artikel. Timmen är sen och jag vill helst av allt gå och lägga mig. Men ämnen intresserar mig. Mycket. Det jag vill göra är att få ihop en text om vänskapens goda inverkan på livet – på trivsel, hälsa, ekonomi.

Det finns en hel del undersökningar som tydligt visar de positiva effekterna av vänskapsrelationer ur flera olika perspektiv och min vinkel tänkte jag skulle vara att nära, djupa kompisrelationer är något som alla män – och kvinnor – behöver prioritera.

Tjejer är ju bättre på det här, sägs det. Men är det så? Och är det en generationsfråga? Många yngre män jag känner har nära, starka kompisrelationer på ett sätt som många äldre män inte skulle kunna ens fundera på.

Så, det gör jag just nu. Vad gör du?

 

Prenumerera på information om Skilsmässokalendern!

Bli bland de första att få reda på nyheter om Skilsmässokalendern genom att anmäla dig som prenumerant till nyhetsbrevet. Då får du, t.ex. inbjudningar till bokpresentationer och andra evenemang som är kopplade till boken.

2 Responses to “Vänskap är bästa medicinen”

 1. Marisa | 2014/01/08 at 9:58 pm #

  Hej Olof!

  Intressant frågeställning, har själv reflekterat över det är medd vänskap. För att svara på din fråga; om tjejer är nog bättre på sånt vet jag inte men tjejer vågar nog och har lättare att prata om känslor osv med varandra. Sägs det. Men vad jag märkt hos män, är att de går och gör aktiviteter och pratar liksom samtidigt med varandra om diverse- rätta mig om jag har fel:) Medans kvinnor mest sitter o fikar eller dricker en vin med väninnan och samtalar. Men däremot har jag “observerat” min lillebror, som är 24, och han verkar prata väldigt öppet om precis allt me sina kompisar. Så det kanske har ändrats me generationerna ändå?
  En sak till, jag tyckte du verkade bekant och jag såg att du bodde i Bromma. Jag bor nog på parallelgatan till din:)

  • Olof Nauclér | 2014/01/09 at 3:06 pm #

   Hej Marisa!

   Så vi är grannar? Kul! Och jag tror att du har rätt i det här med generationerna, jag ser också hur många yngre killar och män har en mycket större öppenhet och närhet i sina relationer än tidigare generationer. Se’n har jag också sett att det skiljer sig lite åt beroende på var de bor – mitt intryck är att det är lättare att skapa den plattformen i större städer än på mindre orter. Men alla steg på vägen är bra steg och det är bara att graturlera alla – oavsett kön eller ålder – som lyckas skapa nära, givande relationer.
   /Olof

Leave a Reply